sobota, 12 listopada 2011

Desery

Deser kawowy

Składniki:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 15 dag. śmietany kremówki
  • 500 ml. chudego mleka
  • 4 łyżki sosu czekoladowego, ewentualnie czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

Sposób przyrządzania:
  1. Kawę rozpuszczalną wymieszać z brązowym cukrem.
  2. Zalać 100 ml. wrzącej wody, wymieszać.
  3. Kawę odstawić na kilka minut do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki, mocno schłodzić.
  4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, również schłodzić.
  5. Do przestudzonej kawy wlać mleko, wymieszać.
  6. Napój przelać do czterech wysokich szklanek.
  7. Długą łużeczką wlać połowę sosu czekoladowego na wewnętrzne ścianki szklanek tak aby na ściankach powstał wzorek ciemnych paseczków.
  8. Ubitą śmietanę przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki, porcjami wycisnąć do szklanek z napojem kawowym.
  9. Deser udekorować pozostałym sosem czekoladowym i ewentualnie czekoladowymi ziarenkami kawy.
  10. Podawać mocno schłodzony.
=========================================================


Koktajl jogrutowy

Składniki:
  • 80 dag. mrożonych truskawek
  • 1 średnia cytryna
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 45 dag. jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki kefiru
  • miód akacjowy lub lipowy, ewentualnie świeże truskawki do dekoracji
Sposób przyrządzania:
  1. Truskawki rozmrozić w temperaturze pokojowej.
  2. Cytrynę zparzyć, osuszyć, sok wycisnąć.
  3. Owoce zmiksować na gładko z jogurtem i wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Dodać kefir, dokładnie wymieszać.
  5. Przyprawić do smaku płynnym miodem.
  6. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami wsypać cukier wanilinowy.
  7. Ubitą śmietanę porcjami dodać do koktajlu truskawkowego, całość cały czas ostrożnie mieszając.
  8. Przygotowany tak deser przełożyć do czterech szklanych puchrków, wstawić na 15 minut do lodówki, schłodzić.
  9. Przed podaniem każdy pucharek można ewentualnie udekorować pokrojonymi na połówki świerzymi truskawkami oraz ubitą śmietaną.
=========================================================


Koktajl - lodowa niespodzianka

Składniki:
  • 6 jajek
  • 50 g. cukru pudru
  • 0,5 kg. lodów śmietankowych
  • po 250 ml. mleka, rumu i koniaku
  • po 200 ml. kawowego i czekoladowego likieru
  • 100 g. mlecznej czekolady
Sposób przyrządzania:
  1. Dokładnie umyj jajka i starannie oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka mikserem, aż powstanie gładka masa.
  2. Wymieszaj dobrze schłodzone mleko, rum, koniak, likier kawowy i czekoladowy, dodaj lody i ubite żółtka, dokładnie mieszając, by koktajl miał jednolitą konsystencję.
  3. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj mleczną czekoladę.
  4. Mikserem ubij sztywną pianę z białek. W trakcie ubijania, nie przerywając go, stopniowo dodawaj do piany cukier puder.
  5. Rozlej koktajl do wysokich kieliszków i każdy przykryj pianą z białek a następnie posyp startą czekoladą.
  6. Wcześniej  brzegi każdego kieliszka zwilż sokiem pomarańczowym lub cytrynowym i zanuż w cukrze.
  7. Udekoruj kieliszki pomarańczą. Średniej wielkości owoc pokrój na osiem jednakowych plastrów i po jednym wetknij w brzeg kieliszka.
  8. Do każdego kieliszka wetknij słomkę do picia.
=========================================================


Krem czekoladowy

Składniki:
  • 30 dag. serka homogenizowanego
  • 6 łyżek kremu czekoladowego, np. nutelli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 białka
  • 15 dag. śmietany kremówki
  • 1/2 torebki zagęstnika do śmietany
  • 2 łyżki likieru kawowego (lub innego alkocholu)
  • odrobina kakao do dekoracji
Sposób przyrządzania:
  1. Serek homogenizowany wymieszać dokładnie z kremem czekoladowym.
  2. Brązowy cukier połączyć z kakao, wsypać do przygotowanego kremu, ponownie wymieszać.
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wsypując przy tym powoli zagęstnik.
  4. Ubitą śmietanę porcjami przkładać do czekoladowego kremu, ostrożnie przemieszać.
  5. Dodać likier kawowy.
  6. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać do kremu, również ostrożnie przemieszać.
  7. Gotowy krem czekoladowy przełożyć do czterech szklanych pucharkow, wstawić na około 15 minut do lodówki.
  8. Przed podaniem deser oprószyć odrobiną kakao, ewentualnie udekorować według uznania: serduszkami z czekolady, wisienkami koktajlowymi, listkami mięty lub melisy cytrynowej.
=========================================================

Słodki pucharek

Składniki:
  • 2 budynie: kokosowy i czekoladowy (do gotowania, na 500 ml. mleka)
  • 1 l. mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 białko
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • 2 łyżki wbiałego wina
  • olej do smażenia
  • bita śmietana do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
  1. Budynie kokosowy i czekoladowy ugotować osobno według przepisu na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu zaraz przekładać do czterech wysokich pucharków, tak aby powstały wyraźne warstwy.
  3. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Mus jabłkowy wymieszać z miodem.
  5. Jabłko obrać, spacjalnym nożykiem wyciąć środek z pestkami.
  6. Miąższ pokroić w cienkie plasterki.
  7. Mąkę wymieszać z białkiem, cynamonem i białym winem na gładkie jednolite ciasto, panierować w nim krążki jabłka.
  8. Mocno rozgrzać na patelni olej, smażyć na nim krążki jabłka w cieście kilka minut na złoty kolor.
  9. Przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmieru tłuszczu.
  10. Pucharki z budyniem uzupełnić porcją musu jabłkowego z miodem, krążkami jabłka w cieście, udekorować bitą śmietaną.
=========================================================

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz